Geïnteresseerd om zelf wat historisch onderzoek te doen?


Hier een paar interessante websites, die daar behulpzaam bij kunnen zijn.
Noodzakelijk is te weten dat er 2 coördinaatsystemen zijn: WGS84 (bv.Google Maps) en RDcoördinaten, in gebruik bij vooral de Nederlandse Overheid. RD staat voor Rijks Driehoek coördinaten (X en Y voor horizontaal en verticaal).
De getallen in RD stellen meters voor. Dus daar kan (redelijk simpel) mee gerekend worden.

Topotijdreis  ( https://www.topotijdreis.nl/ ) : een verzameling kaarten van Nederland, met een schuifbalk voor de jaartallen. Liggen niet altijd zuiver, maar heel indrukwekkend.(Leuk om met de (klein)kinderen door te nemen)

Bouwjaren opzoeken ( https://www.bouwjarenkaart.nl/ ) : vul rechtsboven een plaats of adres in, gebruik de (jaartallen)schuifbalk en zie de bestaande gebouwen van nu, oplichten als het bouwjaar nadert

Gisweb 2.2  Rotterdam ( https://www.gis.rotterdam.nl/gisweb2/ ) : Heel veel info, maar voor historisch onderzoek is vooral de optie “Historisch Rotterdam – Stadsdriehoek” van belang. Bij de optie “Kaart tonen” komt er (uiteraard) een kaart tevoorschijn met beneden links de coördinaten van de muispunt, in RD-coördinaten.

Samengevoegde Kadasterkaarten van Rotterdam in 2 vormen:
Alleen Rotterdam ( https://hisgis.nl/projecten/rotterdam/ ).: hier ook linksonder de coördinaten in RD.
Zuid-Holland Kustzone ( https://hisgis.nl/kaartviewer/zuid-holland/ ): hier klik je een “perceel” aan, zoals het rond 1830 op de kadasterkaart ingetekend is, en er komen dan de gegevens van het perceel tevoorschijn, inclusief coördinaten. (maar lastig is dat je niet weet of bv. de duim of de wijsvinger de locatie aan geeft).
NB. Coördinaten van Rotterdam in Gisweb en HisGis stemmen overeen.

Omrekenen van coördinaten via Stapeltellen ( https://www.stapeltellen.nl/ ) : Onderin staat een hoofdstukje “Coördinaten”. Daarin vind je een aantal mogelijkheden zoals bv. “Converteren van WGS84 naar RD” en, afstand meten tussen 2 punten. De conversie is bv. mooi als je van RD naar WGS84 gaat, om in Google Maps Streetview te gebruiken.

De Erfgoed Atlas. ( https://rce.webgis.nl/nl/map/erfgoedatlas ).
Ik moet waarschuwen dat dit een complexe website is die indrukwekkend veel fraaie informatie geeft.
Een ijzersterk punt is dat je lagen boven elkaar kan gebruiken en dan bv. van één van de lagen de transparantie gaat wijzigen. Een ander sterkpunt is dat er meetgereedschap aan boord is : afstand- en oppervlakte meten.
Een website voor de doorzetter op een regenachtige zondagmiddag. Maar heel belangrijk om mee om te gaan.

Bezoek eens de websites van het Gemeente Archief ( https://stadsarchief.rotterdam.nl/ ) en Hoogheemraadschap van  Schieland en Krimpenerwaard ( https://www.schielandendekrimpenerwaard.nl/ ) en bezoek de beeldbanken.

Voor meer toelichting of uitleg over bovengenoemde websites , bezoek de inloopmiddagen van de Ommoordsepolder/Terbregge op de 3e donderdag van de maand, van 14.00 tot 16:00. Ik ben daar bijna altijd aanwezig en geef die uitleg graag.
Heeft u tussentijds een vraag dan kunt u mij ook een berichtje sturen
frits.farinaux@ommoordsepolder.nl

Wil de tekst van deze pagina printen? Download hier de pdf

Met .vriendelijk groet,  Frits Farinaux